26 oktober 2014, De Rustende Jager

Jacco van Santen - Bird Lives

Het Jacco van Santen quintet blaast de muziek van Charlie “Bird” Parker nieuw leven in. En hoe! Het vijftal laat zich vooral inspireren door het minder bekende werk van deze absolute jazz-grootheid. En dat niet alleen. Van Santen gebruikt voor deze gelegenheid een bijzondere sax: de kunststof Grafton.

BIRD
Charles Christopher Parker junior (1920-1955), kortweg Bird, is een van de belangrijkste musici in de overgang van de traditionele - naar de moderne jazzmuziek. Hij wordt, samen met Dizzy Gillespie, Thelonious Monk en Bud Powell als de grondlegger van de bebop gezien en zijn opnamen inspireren wereldwijd nog altijd talloze musici in alle segmenten. 

GRAFTON
Bird bespeelt tijdens de fameuze concerten ”Jazz at the Massy Hall” en “The Washington Concerts” in 1953 een acryl plastic sax van het merk Grafton. De sax bevalt Parker zo goed dat hij hem koopt. Wegens contractuele problemen, maakt hij onder de naam Charlie Chan met deze sax nog een aantal briljante opnamen. De Grafton is nu een collectorsitem waar men nagenoeg niet meer op durft te spelen vanwege zijn uiterst fragile bouw. Daarbij is het een sax met een geheel eigen karakter en daardoor lastig bespeelbaar. Dit instrument spreekt tot ieders verbeelding. Er live naar kijken én luisteren is een ervaring die de liefhebber niet mag missen!

 

Bezetting:
Grafton: Jacco van Santen
Trompet: Ellister van der Molen
Piano: Bob Wijnen  
Bas: Jan Voogd    
Drums: Niek de Bruijn

Design by: theFrontDoor | Webdevelopment by: Buildnet Webservices