Meer Jazz Prijs 2018

De Meer Jazz Prijs 2018 is toegekend aan Eric Vloeimans. Nederlands grootste jazztrompettist ontvangt de prijs uit handen van burgemeester Onno Hoes op 1 juni tijdens het concert in schouwburg De Meerse.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een nationale of internationale musicus die ruimschoots zijn sporen in de jazzsector heeft verdiend en een bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de jazz in het algemeen. Geconfronteerd met deze omschrijving noemt Eric Vloeimans de aan hem toegekende Meer Jazz Prijs 2018 'een enorme waardering en een groot cadeau'. Vloeimans, komende zaterdag wordt hij 55, heeft al heel wat prijzen mogen ontvangen. Zo werd hij in 2011 onderscheiden met de Gouden Notekraker voor de meest opvallende, artistieke dan wel smaakmakende muziekuiting van het seizoen. Op 6 november 2016 ontving de in Rotterdam woonachtige Vloeimans uit handen van de commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk de Muziekprijs 2016 van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Maar welke prijs het ook is, Vloeimans noemt elke prijs een erkenning voor de muziek.

MELODIEUS
Eric Vloeimans begon zijn trompetstudie aan het Rotterdams Conservatorium op de afdeling klassieke muziek, stapte later over naar de jazz-afdeling en studeerde in 1988 met lof af. Vloeimans maakt muziek die tussen de soorten jazz en pop valt te kwalificeren. Daarbij is de trompet het belangrijkste muziekinstrument. De trompet is echter niet overheersend, maar warm en melodieus. In 2015 werkte Vloeimans mee aan het titelnummer van het album Embrace van Armin van Buuren. Tevens verscheen eind 2015 het eerste meespeelboek van Eric Vloeimans onder de titel 'Horn of Plenty'. Het boek bevat elf composities van hem en twee audio cd's met begeleiding. De cd's werden ingespeeld door Eric Vloeimans op trompet en Jeroen van Vliet op piano.

FEEST
Eric Vloeimans ziet er naar uit om op Meer Jazz 2018 te spelen. En dat is niet vanwege de prijs die hij gaat ontvangen. "Ik denk niet aan prijzen ontvangen. Als je er op hoopt ben je verkeerd bezig. Dan ga je het ervoor doen en dat is niet goed. Ik componeer muziek en speel omdat ik ervan hou. En als je er dan ook nog waardering voor krijgt in de vorm van een mooie prijs, dan is dat hartstikke mooi meegenomen", aldus Vloeimans die van elk optreden een feest maakt. Hij brengt Friesland in herinnering. "Vorig jaar speelde ik daar in een klein dorp. Een mevrouw vond het zó leuk dat ze me cadeau deed aan de plaatselijke fanfare. Ik heb wat workshops gedaan voor de kinderen en een concert gegeven in een prachtige kerk in Bolsward. De hele fanfare was er bij. In één woord geweldig."

BLIJ
De eerste Meer Jazz Prijs werd in 1998 uitgereikt aan tenorsaxofonist Harry Verbeke. Enkele jaren later viel trompettist Ack van Rooijen de eer te beurt. Over het feit dat hij de volgende trompettist is zegt Vloeimans: "Er zijn slechtere om op te volgen. Ack heeft heel veel gedaan voor de muziek." Meer Jazz 2018 betekent voor Eric Vloeimans een hernieuwde kennismaking. Vier jaar geleden was hij in Hoofddorp als dirigent van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Hij bewaart goede herinneringen aan het festival en verheugt zich enorm op het komende muziekfeest. Hij noemt het een goede zaak dat er ook op een wat kleinere schaal dan bijvoorbeeld het North Sea Jazz Festival in Rotterdam, festivals georganiseerd worden. "Daarom ben ik reuze blij met mensen als Loet van der Lee die samen met heel veel andere vrijwilligers in Hoofddorp hun nek uitsteken voor de jazzmuziek." Op zijn beurt is festivaldirecteur Loet van der Lee - van beroep trompettist - blij met Eric Vloeimans. "Zijn manier van musiceren is uniek. Hij is het boegbeeld en de richtinggever van de jazzmuziek in ons land. Een stuwende kracht. Vloeimans kiest zijn eigen weg en is daarin heel succesvol", aldus Van der Lee die het een eer noemt aanwezig te mogen zijn bij de uitreiking van de prijs aan zijn collega trompettist. "De jury heeft opnieuw een uitstekende keuze gemaakt. Eric verdient de prijs ten volle."

OLIVER'S CINEMA
Tijdens Meer Jazz treedt trompettist Eric Vloeimans – hij wordt wereldwijd geroemd om zijn vermogen fluisterend te spelen – samen met accordeonist Tuur Florizone en cellist Jörg Brinkmann op onder de naam Oliver's Cinema. Tussen de mannen klikte het vanaf de eerste ontmoeting in 2012. Als het flamboyante trio samen speelt brengt het filmische muziek. Je hoort spanning, romantiek, fluisteren en grappen. De achtergronden van de drie musici, jazz en klassiek, vloeien samen. Het trio laat zich hier niet door beperken. Integendeel. "De muziek is onze taal", weet Vloeimans. "Wat er precies gebeurt hangt af van het moment."

Drie bijzondere muzikanten die voor geen gat te vangen zijn. Oliver's Cinema belooft een overweldigende belevenis te worden.