Inschrijving

   

Corendon International Big Band Competion
23e editie, zaterdag 25 mei 2019

DOWNLOAD Uitnodigingsbrief

De inschrijvingsperiode voor de Corendon International Big Band Competition 2019 is geopend. Hieronder zetten we alles over het concours en de aanmeldingsprocedure op een rij.

Inschrijvingen
De IBBC biedt de betere amateurbigbands uit Nederland en omringende landen een podium waarop zij zich internationaal kunnen meten. In principe wordt uitgegaan van de standaard bigbandbezetting (al dan niet met vocalist) maar dit is geen eis voor aanmelding. Jongerenbands en jeugdorkesten nemen van oudsher een belangrijke plek in op het concours.

Aantal bigbands en speeltijd
Na de aanmeldingsronde zullen door een selectiecomité de beste twintig orkesten worden uitgekozen. Deze worden ingedeeld in de topklasse (vijf bands) en de eerste klasse (vijftien bands). Het concours wordt gehouden op vier podia, één voor de topklasse en drie voor de eerste klasse. Tijdens het middaggedeelte, dat om circa 12:00 uur begint, heeft elke band een speeltijd van veertig minuten. Van de vijf bands die doorgaan naar de finale in de avond, komen er twee uit de topklasse en één per podium van de eerste klasse. Tijdens de finale wordt door elke band 30 minuten gespeeld, waarbij ander repertoire wordt verwacht dan in het middaggedeelte is uitgevoerd. De dag wordt om 23:30 uur afgesloten met de bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking.

Samenstelling jury
De jury bestaat uit een groep gerenommeerde jazzmusici en orkestleiders en wordt voorgezeten door een internationale (bigband) jazzprofessional. De naam van de voorzitter wordt op een later tijdstip bekend gemaakt via de website van Meer Jazz. Het team bestaat uit acht juryleden, die per tweetal zijn verdeeld over de vier podia. In de week na het concours krijgt elke band een uitgebreid en persoonlijk juryrapport toegestuurd.

Het prijzengeld
De bands die na het middaggedeelte doorgaan naar de finale, zullen dit jaar strijden om de volgende prijzen:

 • Topklasse, eerste prijs
  Een bedrag van €3.500,-
  De Dik Trom Wisseltrofee

 • Topklasse, tweede prijs
  Een bedrag van €2.000,-

 • Eerste klasse, eerste prijs
  Een bedrag van €2.000,-

 • Eerste klasse, tweede prijs
  Een bedrag van €1.000,-

 • Eerste klasse, derde prijs
  Een bedrag van €600,-

 • Prijzen voor de beste solisten
  Op elk van de vier middagpodia is een solistenprijs te winnen ter waarde van €400,-.
  In de finaleronde wordt een ticket voor de Keep An Eye Summer Jazz Workshop van het Conservatorium van Amsterdam uitgereikt aan een veelbelovende jonge riet- of koperblazer. Dit betreft een toegangskaart op naam en geen geldbedrag.

 

Repertoire en bezetting
Deelnemers zijn geheel vrij in de keuze van het te spelen repertoire. Zowel traditionele bands als orkesten met een modernere inslag zijn welkom. Wij spreken van een bigband bij minimaal elf blazers. Verdere toegevoegde instrumenten (strijkers, draaitafels etc.) zijn toegestaan.

Onkostenvergoedingen
Alle deelnemende bigbands ontvangen een reis- en onkostenvergoeding volgens onderstaande berekening:

 • Reisafstand < 300 km: €280,- + €1,60 per km
 • Reisafstand tussen de 300 en 1000 km: €760,- + €0,30 per km
 • Reisafstand > 1000 km: €1060,-


Alle kilometerafstanden in de berekening zijn enkelereisafstanden vanaf de thuisbasis van de band tot aan het festivalterrein in Hoofddorp.

Voorbeeld: een deelnemende band komt uit Tilburg. De afstand Tilburg – Hoofddorp is 124 km. Daarbij valt de band in de eerste categorie (< 300 km). De band krijgt dus €280,- + 124 x €1,60 = €478,40 vergoeding.

Aanbieding voor overnachten in Hoofddorp
Voor orkesten die willen overnachten in Hoofddorp hebben wij de handen ineengeslagen met het viersterrenhotel Novotel Amsterdam Schiphol Airport, dat zich op loopafstand van het festivalterrein bevindt. Zij kunnen u kamers inclusief ontbijt aanbieden voor de speciale prijs van € 85,95 per tweepersoonskamer of € 75,14 per single (incl. alle belastingen). Deze kamers worden aangeboden op basis van beschikbaarheid, met als uiterste boekingsdatum 13 april 2019. Neem bij interesse contact op met ibbc@meerjazz.nl.

Aanmeldingsprocedure
Wij zien uw aanmelding voor de Corendon International Big Band Competition 2019 graag uiterlijk 9 december a.s. tegemoet. Hiervoor verwachten wij goede kwaliteit audio en/of videofragmenten van maximaal twee jaar geleden (evt. links sturen is in orde) en een recente biografie van de band. Een deskundig comité selecteert de deelnemende bands. Deze selectie wordt begin februari 2019 per mail (aan de deelnemers), per nieuwsbrief en via de algemene PR bekendgemaakt.

In het geval dat u wordt geselecteerd voor deelname, verplicht u zich om vóór 1 maart 2019 minimaal twee hoge resolutie foto’s, voor gebruik op onze website, te sturen.

De inschrijving kunt u op de volgende manieren naar ons sturen:
Per post: Stichting Meer Jazz (o.v.v. “Inschrijving IBBC”), Postbus 579, 2130 AN HOOFDDORP, NEDERLAND
Per e-mail: ibbc@meerjazz.nl

Internationale samenwerking
Als internationaal georiënteerd muziekevenement is de IBBC altijd op zoek naar mogelijkheden om banden aan te gaan met gelijkgestemde organisaties in Nederland of buitenland. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan uitwisseling van projecten of een reizend evenement gelieerd aan de competitie. Heeft u een suggestie dan kunt u contact opnemen met ons via bovengenoemde wegen.

Tot slot
Onze hoofdsponsor, de Corendon Foundation, is een onafhankelijke stichting die door het ondersteunen van goede doelen en projecten een verbindende en ondersteunende rol biedt voor de cultuur in vele landen wereldwijd. Voor meer informatie over haar visie en de projecten die zij ondersteunt kunt u terecht op https://www.corendon.nl/foundation.

Meer informatie over de IBBC en het TAKE OFF Music Event vindt u op www.meerjazz.nl.
Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met ibbc@meerjazz.nl.

DOWNLOAD Uitnodigingsbrief