Inschrijving

   

Corendon International Big Band Competion
22e editie, zaterdag 2 juni 2018

DOWNLOAD Uitnodigingsbrief

De inschrijvingsperiode voor de Corendon International Big Band Competition 2018 is geopend. Hieronder vindt u alle informatie omtrent het concours en de aanmeldingsprocedure.

Inschrijvingen
De IBBC biedt de betere amateurbigbands uit Nederland en omringende landen een podium waarop zij zich internationaal kunnen meten. In principe wordt uitgegaan van de standaard bigbandbezetting (al dan niet met vocalist) maar dit is geen eis voor aanmelding. Jongerenbands en jeugdorkesten nemen van oudsher een belangrijke plek in op het concours.

Aantal bigbands en speeltijd
Na de aanmeldingsronde zullen door een selectiecomité de beste twintig orkesten worden uitgekozen. Deze worden ingedeeld in de topklasse (vijf bands) en de eerste klasse (vijftien bands). Het concours wordt gehouden op vier podia, één voor de topklasse en drie voor de eerste klasse. Tijdens het middaggedeelte, dat om circa 12:00 uur begint, heeft elke band een speeltijd van veertig minuten. Van de vijf bands die doorgaan naar de finale in de avond, komen er twee uit de topklasse en één per podium van de eerste klasse. Tijdens de finale wordt er door elke band 30 minuten gespeeld. De dag wordt om 23:30 uur afgesloten met de bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking.

Omdat wij pas in een later stadium uitsluitsel hebben van een aantal fondsen en sponsoren, houden wij rekening met de mogelijkheid dat wij dit jaar slechts vijftien bands kunnen uitnodigen. In dit geval zou er sprake zijn van drie podia (5 bands topklasse, 10 bands eerste klasse). Hierover kunnen wij in december, ruim voordat we de geselecteerde bands bekendmaken, definitief bericht geven. 

Samenstelling jury
De jury bestaat uit een groep gerenommeerde jazzmusici en orkestleiders en wordt voorgezeten door een internationale (bigband) jazzprofessional. De naam van de voorzitter wordt op een later tijdstip bekend gemaakt via de website van Meer Jazz. Het team bestaat uit acht juryleden, die per tweetal zijn verdeeld over de vier podia. Daags na het concours krijgt elke band een uitgebreid en persoonlijk juryrapport toegestuurd.

Het prijzengeld
De bands die na het middaggedeelte doorgaan naar de finale, zullen strijden om de volgende prijzen:

 • Topklasse, eerste prijs
  Een bedrag van €3.500,-
  De Dik Trom Wisseltrofee

 • Topklasse, tweede prijs
  Een bedrag van €2.000,-

 • Eerste klasse, eerste prijs
  Een bedrag van €2.000,-

 • Eerste klasse, tweede prijs
  Een bedrag van €1.000,-

 • Eerste klasse, derde prijs
  Een bedrag van €600,-

 • Prijzen voor de beste solisten
  Op elk van de vier middagpodia is een solistenprijs te winnen ter waarde van €400,-.
  In de finaleronde wordt een ticket voor de Keep An Eye Summer Jazz Workshop van het Conservatorium van Amsterdam uitgereikt aan een veelbelovende jonge riet- of koperblazer. Dit betreft een toegangskaart op naam en geen geldbedrag.

 

Repertoire en bezetting
Deelnemers zijn geheel vrij in de keuze van het te spelen repertoire. Zowel traditionele bands als orkesten met een modernere inslag zijn welkom. Wij spreken van een bigband bij minimaal elf blazers. Verdere toegevoegde instrumenten (strijkers, draaitafels etc.) zijn toegestaan.

Onkostenvergoedingen
Alle deelnemende bigbands ontvangen een reis- en onkostenvergoeding volgens onderstaande berekening:

 • Reisafstand < 300 km: €280,- + €1,60 per km
 • Reisafstand tussen de 300 en 1000 km: €760,- + €0,30 per km
 • Reisafstand > 1000 km: €1060,-


Alle kilometerafstanden in de berekening zijn enkelereisafstanden vanaf de thuisbasis van de band tot aan het festivalterrein in Hoofddorp.

Voorbeeld: een deelnemende band komt uit Tilburg. De afstand Tilburg – Hoofddorp is 124 km. Daarbij valt de band in de eerste categorie (< 300 km). De band krijgt dus €280,- + 124 x €1,60 = €478,40 vergoeding.

Aanbieding voor overnachten in Hoofddorp
Voor orkesten die willen overnachten in Hoofddorp hebben wij de handen ineengeslagen met het viersterren Novotel Amsterdam Schiphol Airport, dat zich op loopafstand van het festivalterrein bevindt. Zij kunnen u kamers inclusief ontbijt aanbieden voor de speciale prijs van € 77,10 per tweepersoonskamer of € 66,80 per single (incl. alle belastingen). Neem bij interesse contact op metPytrik Rot.

Aanmeldingsprocedure
Wij zien uw aanmelding voor de Corendon International Big Band Competition 2018 graag uiterlijk 10 december a.s. tegemoet. Hiervoor verwachten wij goede kwaliteit audio en/of videofragmenten van maximaal twee jaar geleden (evt. links sturen is in orde) en een recente biografie van de band. Een deskundig comité selecteert de deelnemende bands. Deze selectie wordt begin februari 2017 per mail (aan de deelnemers), per nieuwsbrief en via de algemene PR bekendgemaakt.

In het geval dat u wordt geselecteerd voor deelname, verplicht u zich om vóór 1 maart 2018 minimaal twee hoge resolutie foto’s te sturen, voor gebruik op onze website.

De inschrijving kunt u op de volgende manieren naar ons sturen:

Per post: Stichting Meer Jazz (o.v.v. “Inschrijving IBBC”), Postbus 579, 2130 AN HOOFDDORP, NEDERLAND
Per e-mail: pytrik@meerjazz.nl

Internationale samenwerking
Als internationaal georiënteerd muziekevenement is de IBBC altijd op zoek naar mogelijkheden om banden aan te gaan met gelijkgestemde organisaties in Nederland of buitenland. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan uitwisseling van projecten of een reizend evenement gelieerd aan de competitie. Heeft u een suggestie dan kunt u contact opnemen met ons via bovengenoemde wegen.

Tot slot
Meer Jazz en de Corendon Foundation zijn een mooie samenwerking aangegaan. Een samenwerking die past bij de doelen die beide organisaties nastreven. Niet alleen duurzaamheid, ook ontwikkeling van jongeren en kansarme mensen staan hoog in het vaandel van de Corendon Foundation. De International Big Band Competition sluit daar naadloos op aan.

Meer informatie over de IBBC en het TAKE OFF Music Event vindt u op de website www.meerjazz.nl. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met Pytrik Rot .

DOWNLOAD Uitnodigingsbrief